Organisationen 4Ocean arbetar intensivt med att plocka upp plast från haven. Genom att sälja armband finansieras skräpinsamlingarna. För varje sålt armband befrias haven från ett halvt kilo plast.

Friska hav en förutsättning för liv på vår planet och vi är jätteglada över att kunna erbjuda dig möjligheten att köpa 4Ocean’s armband. 4Ocean arbetar under sin slogan ”Buy a Bracelet – Pull a Pound”. Varje sålt armband möjliggör i genomsnitt att nära ett halvt kilo plast och skräp kan städas upp. Detta är högaktuellt, uppskattningsvis finns det ungefär 150 miljoner ton plast i haven idag, det innebär otroliga 580 000 plastbitar per kvadratkilometer. Varje år fylls det på med ungefär 8-20 miljoner ton ny plast. Om inget förändras kommer haven om 30 år att innehålla mer plast än fisk. Redan nu dör mer än 1 miljon fåglar och 100 000 däggdjur varje år till följd av att de ätit eller trasslat in sig i plast. Plasten i havet bryts inte ned utan finfördelas istället till mikroplast som kan innehålla både hormonstörande och cancerframkallande ämnen. Dessa små plastpartiklar tar sig in i näringskedjan och når hela vägen till oss människor.

Haven täcker 72% av jordens yta, håller 97% av världens vatten, producerar hälften av atmosfärens syre och absorberar ungefär hälften av våra koldioxidutsläpp. För att citera FN: ”The oceans are the very foundation of human life…”

Det bästa du kan göra med dina plastförpackningar är att lämna dem för återvinning så att de kan bli nya plastsaker. Varje kilo återvunnen plast spar ungefär 1 liter olja och 2 kilo koldioxidutsläpp.

4Ocean’s huvudsysselsättning är städning av hav, du kan läsa mer om dom här.

I deras vision ingår även att väcka uppmärksamhet kring vikten återvinning samt att bidra till förbättring av miljön på bred front. Regelbundet tas specialutgåvor av armbandet fram där en del av försäljningen går vidare till en annan organisation som arbetar med en specifik miljöaspekt.

I vårt sortiment har vi förutom 4Oceans blå signaturarmband även:

Sköldpadda, det gröna armbandet till förmån för sköldpaddor i samarbete med Florida Atlantic University® Marine Research Lab.

Haj, det svarta armbandet som stödjer ProjectAWARE som verkar för att väcka uppmärksamhet kring de utmaningar hajbeståndet möter och arbetar för havens framtid, du kan läsa mer här.

Polarbjörn, det vita armbandet säljs till förmån för Polarbears International och Carbon Fund, du hittar mer information här.

Armbanden är tillverkade av återvunna glas och plastflaskor. Samtliga armband kommer i One Size och regleras enkelt mellan 5 cm och 12.5 cm i diameter. Vi tycker det är en självklarhet att arbeta miljömedvetet och är stolta över vårt samarbete med 4Ocean. Vi hoppas du vill visa ditt stöd genom att bära ett av deras armband.